De dynamische wereld van een controller bij B&S

Van trainee naar controller in 7 maanden, meteen een flinke verantwoordelijkheid én veel vrijheid. Daan heeft het als controller allemaal. Maar, waar houd je je mee bezig als controller? Hoe ziet een dag op de finance afdeling eruit? Daan de Vrede vertelt er meer over!

Mijn functie bij B&S

Hoi, ik ben Daan! Wat leuk dat je mijn blog leest! Tien maanden geleden ben ik als Trainee Finance gestart bij B&S. Ik werd geplaatst binnen het finance team onder het business segment Retail. Hieronder vallen airport shops, military shops en de shops op een tweetal cruiseschepen. Na zeven maanden ben ik doorgegroeid naar Controller en ben ik tegenwoordig verantwoordelijk voor vier van de negen shops. Hoewel ik tijdens mijn studie wist dat ik Controller wilde worden, was het nooit echt duidelijk wat voor werkzaamheden je dan uitvoert. Ik kan me voorstellen dat jij wellicht met hetzelfde gevoel zit. Goed nieuws! Ik geef je via deze weg een kijkje in de werkzaamheden van een Controller en dat ook nog eens binnen de leuke, uitdagende én dynamische wereld van B&S!

07.00 uur: De wekker gaat en het is tijd om op te staan! Even snel ontbijten, laptop in de tas en op naar werk.

08:30 uur: Bij aankomst op kantoor check ik meteen wat de omzet van gisteren heeft gedaan. Dit laat ik direct weten aan de shopmanagers zodat zij hun team hierop kunnen aansturen.

09:00 uur: Het is tijd om de weekrapportage op te stellen. Hoe hebben alle shops in de afgelopen week gepresteerd? Door de weekrapportage krijgen zowel wij als het management een goed beeld van de prestaties van de shops. Ik wil zelf ook nog even met een kritisch oog naar de weekrapportage kijken om te weten wat er zich de afgelopen week allemaal heeft afgespeeld, maar daar heb ik nu helaas nog geen tijd voor. Ik zet het op mijn to-do list voor later op de dag.

12:30 uur: Lunchtijd! Een lekkere Saoto soep met extra veel sambal staat al op mij te wachten bij de lokale toko. Even gezellig met collega’s het weekend bespreken.

13:30 uur: Een meeting met de International Shopmanager om te kijken welke processen we kunnen verbeteren. Ze vertelt mij dat de shop op Eindhoven Airport heeft aangegeven dat het wekelijks tellen van verschillende categorieën voorraad toch wel erg tijdrovend is. Is er een manier om dit te versnellen of om het proces anders in te richten zodat we de kosten kunnen drukken? Ik ga hier deze week over brainstormen en geef haar volgende week een terugkoppeling.

14:00 uur: De Category manager van Parfum en Cosmetica belt; “Zou je een overzicht kunnen maken van de verkopen van Rituals over dit jaar?” Zij vragen, wij draaien! Dus dat doe ik nog even tussendoor.

14:05 uur: Pas net goed en wel opgehangen met de Category manager of de shopmanager van Eindhoven Airport hangt alweer aan de lijn; “Wanneer hebben we de hoogste omzet gedraaid dit jaar?” En of ik kan kijken wat de shop deze week aan sales nodig heeft om het budget van komende week te kunnen halen.

15:00 uur: Mijn collega heeft nog een aantal vragen over Excel. Welke formule kunnen we het beste gebruiken voor deze specifieke casus? We overleggen wat nou precies het eindproduct moet zijn en maken vervolgens zijn Excel Workbook volledig automatisch. Dat scheelt weer een hoop handelingen en tijd voor de volgende keer als we deze rapportage willen draaien.

16:30 uur: Eindelijk tijd om de weekrapportage zelf door te nemen. Ik probeer wat dieper in de data te duiken om uit te zoeken waar bijzonderheden zitten. Ik bel de Category manager om alles door te geven en de komende week te bespreken.

17:30 uur: Het is mooi geweest voor vandaag, ik sluit mijn computer af. Zal ik nog even wat gaan zweten in de sportschool op kantoor? Nee, vandaag geen zin.. Maar morgen ga ik het echt doen, maak ik mezelf weer wijs.

Dit is een ruwe schets van wat er speelt tijdens mijn werkdagen. Je werkt je to-do list af, maar tussendoor komen er nog zoveel dingen die je moet uitzoeken, analyseren en oplossen. De dynamische en uitdagende wereld van B&S die niet stilstaat en waarin geen enkele dag hetzelfde is. Ik houd ervan! En ik ga iedere dag vol trots, plezier en met een brede glimlach naar mijn werk! Dat wil jij toch ook?!

Instagram

Wil jij ook werken bij de leukste internationale organisatie?
Check onze vacatures!